Over tulp

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE TULP

In 1981 bracht Peter Nieuwendijk een bezoek aan het Internationale Cartoonfestival in Knokke-Heist in België, waar de Nederlandse cartooniste Elly Holzhaus een prijs gewonnen had. In 1982 bezocht Peter de 4e Kartoenale in Beringen waar hij Bob Vincke, de voorzitter van de Belgische cartoonistenvereniging Kever tegen het lijf liep. Bob vroeg Peter of er ook een cartoonistenvereniging in Nederland bestond en of er ook plannen waren voor een Nederlands cartoonfestival. Nee dus, bleek na onderzoek.

Dus dacht Nieuwendijk (die tussendoor ook de World Cartoon Gallery in Skopje had bezocht): “Het wordt hoog tijd voor een Nederlands Cartoonfestival…
In één weekend maakte hij een soort draaiboek, waarin ALLES wat met een internationaal cartoonfestival te maken had, stond. De locatie, de inrichting, het prijzengeld de trofeeën, de catalogus, de persbijeenkomst, brieven voor de winnaars en genodigden, een folder, een antwoordkaart, een persmap, een menukaart voor het galadiner, de muziek, een ‘openaar”, manieren om subsidie te krijgen enz.
Met dit plan ging hij naar de gemeente Amsterdam. Men vond het een fraai plan. Op de vraag “Wie gaat dat organiseren” antwoordde hij: “ik!”. Twee weken later kreeg hij bericht dat men geen vertrouwen had in ’n one-man-business!

Een ander plan dus dacht Nieuwendijk en hij richtte de Nederlandse Cartoonistenvereniging op. Elly Holzhaus wilde wel secretaris worden en zijn toenmalige vriendin Tonny Pappot werd penningmeester en hijzelf voorzitter!
Peter diende het hele plan met draaiboek opnieuw in bij de gemeente Amstelveen. Op de vraag wie dat allemaal ging organiseren, antwoordde de voorzitter in spé deze maal: “Dé Nederlandse Cartoonistenvereniging” (hij meldde er niet bij dat die vereniging uit slechts 3 leden bestond!). Amstelveen vond het een geweldig plan en ging akkoord.
Dé Nederlandse Cartoonistenvereniging kreeg subsidie van het Rijk en het Prins Bernardfonds, steun van de gemeente Amstelveen en Museum Aemstelle, gratis lijsten van Galerie Van der Have (tegenwoordig Galerie Torch) en uitgeverij Loeb wilde de catalogus wel drukken. Het 1e Nederlands Cartoonfestival in 1983 werd een groot succes. Museum Aemstelle in Amstelveen kreeg in één maand meer bezoekers dan in de vijf jaar daar voor tezamen..

Plotseling meldden allerlei cartoonisten zich aan. Het ledental van De Tulp (eigenlijk zo maar een tijdelijke naam voor de grap gekozen door Elly Holzhaus) liep op van drie leden in 1982 tot dertig in 1983. In 1988 werden er zelfs 114 leden geteld, waarvan inmiddels ruim 60 (in wisselende samenstelling) nog steeds lid zijn. Ieder jaar komen er nieuwe leden bij en vallen er ‘oude’ af (ziekte, dood, desinteresse…)

Er kwam een écht bestuur met een voorzitter, een vice-voorzitter, een nieuwe penningmeester, een secretaris en 3 leden, er werd een tijdschrift bedacht dat aanvankelijk Tulpbulletin heette en later werd omgedoopt in SIC, geproduceerd door Rick Dros, Frans Mensink, Peter Nieuwendijk, Patrick van de Hanenberg, Ab Moolenaar en Peter Hagen. Nog later werd de naam opnieuw omgedoopt, nu in SICK, omdat ook de Belgische Cartoonistenvereniging Kever nauwer ging samenwerken met De Tulp. De toegevoegde K was afkomstig van Kever. SICK heeft tot 1995 bestaan en is toen helaas (om financiële redenen ter ziele gegaan).

De Tulp heeft sinds 2007 een nieuw bestuur onder de bezielende leiding van de nieuwe voorzitter Jean Gouders. Nieuwendijk is nu penningmeester/secretaris, Ab Moolenaar fungeert als vice-voorzitter en toegevoegd aan het bestuur zijn o.a. Willem Rasing, Frans Mensink, Peter J. de Vries (PEJO), Mark Baars, Peter Nagelkerke en Bert Witte.

Na 5x Amstelveen, 1x Amsterdam, 1x Hilversum, 7x Eindhoven en 3x Bergen op Zoom is Middelburg de plaats waar het festival plaats vindt

Het logo van De Tulp is vervangen door een ‘oud’ ontwerp van Aad Meyer uit 1985 te re-stylen en wordt vanaf eind 2007 gebruikt in plaats van het oude logo met lachende tulp van (Jan van der Wel) dat ruim 20 jaar trouwe dienst deed.

Alle leden van De Tulp zijn sinds 1985 automatisch lid van FECO (Federation of Cartoon Organisations), kunnen een FECO Perskaart ontvangen, krijgen 6x per jaar FECO Bulletin (digitaal toegestuurd) en 2x per jaar ‘ons’ internationale tijdschrift FECONEWS Magazine (met nieuws over internationale cartoonfestivals, cartoonboeken, cartoonisten, exposities, foto’s en veel cartoons van leden)

De Tulp - Nederlandse Cartoonistenvereniging, meer weten?


OPGERICHT

De Tulp werd op 19 juni 1983 opgericht.

 

STREVEN

Herwaardering grafische humor als kunstuiting.
Bevorderen nationale en internationale contacten tussen cartoonisten.

 

ACTIVITEITEN

  • Organisatie internationale cartoonwedstrijden
  • Samenstellen cartoon exposities
  • Uitgeven van cartoonboeken
  • Met ingang van het 2e Nederlands Cartoonfestival wordt een ereprijs uitgereikt aan een cartoonist die internationaal ruime aandacht verdient.
    Met ingang van het 16e Internationale Festival wordt de Markiezenhofpenning (voorheen genaamd Ton Smits Penning) uitgereikt door de Nederrandse  Cartoonistenvereniging i.s.m. het Markiezenhof.
  • Hulp en advies aan leden (o.a.copyright,prijzen)

 

LIDMAATSCHAP

Professionele, semi-professionele en goede amateur cartoonisten,
verzamelaars en cartoonliefhebbers. Als Tulplid is men automatisch
lid van FECO (de internationale Federatie van Cartoonisten Organisaties).
Bijdrage 45 euro per jaar

ALGEMENE INFO "DE TULP"
Inschrijfformulier, perskaart, tulp-site, vragen?
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Postadres: De Tulp, Postbus 2180, 1180 ED Amstelveen.
Telefoon: +31 (0)6 261 567 90